Bergkamp hekelt ‘lulverhaal’: “Er zijn spelletjes gespeeld”

0
1794

Dennis Bergkamp is met een uitgebreide reactie gekomen op het vertrek van hoofdcoach Peter Bosz en diens assistent Hendrie Krüzen bij Ajax. Toen de twee oefenmeester samen naar Borussia Dortmund vertrokken werd er veel gezegd en geschreven over een onwerkbare situatie en een conflict in de technische staf van de Amsterdamse club, maar Bergkamp noemt dat een ‘enorm lulverhaal’.

In een uitgebreid vraaggesprek met Voetbal International doet Bergkamp, assistent-trainer bij Ajax 1 en lid van het Technisch Hart, zijn verhaal. De oud-international snapt dat Bosz voor een overstap naar Dortmund opteerde, omdat dit een grote club is. “Wat ik níét begrijp, zijn de redenen die ik las”, maakt de technicus van weleer duidelijk. “Als je met je ploeg net een Europese finale hebt gespeeld en je hebt geen enkele indicatie over een mogelijk vertrek gegeven, wat is dan opeens het grote probleem? De ene dag zet je de verhoudingen met Ajax op scherp, de volgende dag blijkt er belangstelling van een Europese topclub. Dat is me net iets te toevallig. Dat kun je niet los zien van elkaar. Dan zijn er spelletjes gespeeld”, concludeert Bergkamp.

Bergkamp geeft aan dat zijn voetbalinhoudelijke discussies met Bosz ‘helemaal niet zo scherp’ waren, maar dat hij zijn mening wel altijd verkondigde. “Ik ben geen ja-knikker en dat verwacht ik ook niet van de mensen om mij heen. Je moet elkaar de waarheid kunnen zeggen. Als inhoudelijke discussies achteraf worden uitgelegd als een onwerkbare situatie, dan heb je aan mij een kwaaie. Ook omdat het mij op die manier nooit is gezegd. De ochtend van de dag waarop het vertrek van Bosz bekend werd, las ik in sommige kranten omschrijvingen als spijkerhard conflict en dat hij verjaagd zou zijn bij Ajax. Kom op, zeg”, verzucht Bergkamp. “Ik kan je verzekeren dat deze versie van het verhaal niet bij de clubleiding vandaan komt.”

“Ik loop iets te lang mee om dit soort spelletjes niet te doorzien”, gaat Bergkamp verder. “Ik weet hoe de hazen lopen. Wij waren verbaasd over het gewicht dat opeens aan de meningsverschillen met Peter werd gehangen. Alsof er een bom was gebarsten. Pure waanzin. Ik ben inmiddels bedaard, de scherpste emoties zijn bezonken. Meer het gevoel dat er spelletjes zijn gespeeld zit nog in me. Het is zó onjuist hoe het is gegaan, zó jammer. Het strookt totaal niet met hoe ik zelf in mijn werk en in het leven sta. Als het echt allemaal zo ernstig was, dan had Bosz er toch wel eerder een halszaak van gemaakt? Of dan had de clubleiding toch wel ingegrepen? Het is een enorm lulverhaal geworden. Om niks. Ik weet niet beter dan dat we prima hebben samengewerkt. En mooie dingen hebben meegemaakt”, stelt Bergkamp.

Tot slot geeft de ex-international aan dat hij vindt dat er door de buitenwacht te negatief wordt gedaan over het Technisch Hart. “Moet je kijken waar Ajax vandaan komt: van zwaar rode cijfers naar een kerngezonde club, via vier landstitels en een Europese finale en sterk verbeterde opleiding. Me dunkt dat ook het Technisch Hart daaraan een aandeel heeft geleverd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here