Schöne: ‘We zijn klaar voor de jacht’

0
873

Lasse Schöne heeft het dit seizoen weer geflikt. Wéér is de Deen een sterkhouder geworden bij Ajax, ditmaal als controlerende middenvelder. Zijn contract in Amsterdam wordt waarschijnlijk verlengd. Het AD sprak met hem.

Schöne vertrok als 16-jarig talent al naar Nederland, waar hij via Heerenveen, De Graafschap en NEC uiteindelijk bij Ajax terechtkwam. De vrouw van Schöne is Nederlands, de kinderen zijn niks anders dan Nederlands gewend en daarom is de middenvelder eigenlijk een Nederlander met een Deens paspoort.

Bij de Deense nationale ploeg valt er zelfs per ongeluk soms een woordje Nederlands door. “Ik had dat dan helemaal niet in de gaten. Zaten die andere jongens naar mij te kijken. Wat bedoelt hij nou eigenlijk?”

“Als ik gestopt ben met voetballen, blijven we ook gewoon hier. Nederland is het land van de toekomst van mijn kinderen. Ik speel heel graag voor Denemarken hoor. Het land waar je bent geboren en opgegroeid, laat je nooit los. Maar in Nederland ben ik gevormd. De mens geworden die ik nu ben.”

Routinier

Bij Ajax is Schöne, samen met Diederik Boer en Heiko Westermann, een van de weinige routiniers. “Nu is tachtig procent jong en twintig procent wat ouder. Toen ik een jonkie was, was dat precies andersom. Ik voel daarom wel verantwoordelijkheid. Maar ik ben niet iemand die gaat lopen gillen en schreeuwen wat die jongens moeten doen. Door mijn houding en spel probeer ik dat eigenlijk automatisch af te dwingen.”

Teleurstellingen

Onlangs vertrokken de relatief jonge Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer bij Ajax omdat ze ontevreden waren over hun speeltijd. “Kijk, ik weet als geen ander hoe het is om niet te spelen. Om teleurgesteld te worden. Ik heb ook vaak genoeg gedacht: ik wíl zo graag. Samen winnen en verliezen. Ik ben daar op mijn eigen manier mee omgegaan. Maar had met mijn gezin wel een goede omgeving om daar mee om te gaan.”

“De verwachtingen rondom die jongens zijn hoog. Dat doet ook wat met je. Toen ik die leeftijd had en ik belandde bij De Graafschap op de bank, was er niemand die daar wakker van lag. Niemand schreef en praatte daarover. Ze kenden mij niet eens, joh. Dit zijn jongens die al in het Nederlands elftal speelden. Iedereen beslist voor zichzelf hoe zij met situaties omgaan. Ik heb het anders gedaan.”

Jacht

De meeste Ajacieden zullen blij zijn dat Schöne het ‘anders’ heeft gedaan. De Deen wordt alom gezien als de beste speler van de eerste seizoenshelft. “Natuurlijk is dat fijn. Ik heb vroeger vaker als controleur gespeeld. Krijg veel ballen en daar voel ik me goed bij. We zijn klaar voor de jacht. Feyenoord gaat echt nog wel punten verspelen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here